Шестопалівка
ЧССОП БОР
Україна
Технологічний потенціал урожайності 100-105 ц/га.
Шестопалівка є першим сортом п’ятого покоління (з фізіологічно подвійною природою). В осінньо-зимовий період є класично озимим сортом, а у весняно-літній період - ярим, ці якості не змішані і не гасяться один одним, а чітко регулюються тривалістю дня, що робить сорт виробничо стабільним та прогнозованим.
Апробаційні ознаки: різновид остиста (ерітроспермум), вегетаційний період - 260 - 270 днів, період яровизації - 19 днів (дворучка); колосіння ультрараннє, дозрівання ультраскоростигле.
Колос: великий, неламкий, середньої довжини (10-12 см), щільний.
Корінь: коренева система потужна та мобільна, відмінно використовує потенційну родючість ґрунту.
Колеоптиле: довге, що дозволяє закладати
насіння при посіві на глибину 6-8 см. Це дає можливість не тільки дістати вологий ґрунт і отримати дружні сходи, а й підвищити зимостійкість таких посівів.
Стебло: міцне, середньої товщини. Висота рослин 80-90 см. Висота стеблостою цього сорту слабо реагує на континентальність клімату.
Зерно: велике, маса 1000 зерен 45-55 грам.
(//bulletin-board.com.ua)
Якість зерна: сорт відноситься до групи сильних пшениць. Зерно містить 14,5 - 16,0% білка, 30 - 33% клейковини. ІДК - 70 о.п. Сила борошна 350 - 400 о.а. Об’єм хліба 100 г борошна 1200 см3. Загальна оцінка хліба 9 балів.
Фізіологічні особливості: відмінне поєднання зимостійкості та посухостійкості.
Увага: особливості сорту з подвійною фізіологією розвитку:
Ярова природа розвитку сорти Шестопаловкі дає можливість восени при посіві розвиватися швидше інших озимих сортів і накопичувати високий відсоток цукрів, а озима природа розвитку сорти Шестопаловка при короткому осінньому дні не дозволяє сорту з осені переростати, виходити в трубку і витрачати цукор та живлення грунту з осені, забезпечуючи економію поживних речовин і високу зимостійкість. Тому сорт не потребує ранніх строках сівби.
Сорт не переростає з осені, і тільки з 22-го березня при відповідних температурах виходить зі стану спокою і знову розвивається швидко як яра
пшениця, випереджаючи у розвитку інші озимі сорти.
Сорт має короткий період яровизації - 19 днів і високу зимостійкість, тому його можна висівати від оптимальних осінніх строків до квітневих критичних.
Ультрараннє цвітіння і скоростиглість при дозріванні подовжує період наливу зерна, що дозволяє сорту формувати велике і якісне зерно сильної пшениці, при рекордній врожайності.
Сорт слабо реагує на попередники, що робить його універсальним і зручним у використанні.
Сорт стійкий до вилягання та проростання на корені, а також має комплексну стійкість до всіх хвороб.
Не обсипаються навіть при перестої стеблостою.
Головний успіх високих врожаїв полягає у своєчасній, потужної підгодівлі азотом на початку весняної вегетації.
Урожайність: у конкурсному сортовипробуванні середня врожайність склала 75,0 ц / га.