Шестопалівка
озима м'яка
пшениця
Сорт Шестопалівка є першим сортом п'ятого покоління (з фізіологічно двоїстою природою). В осінньо-зимовий період є класично озимим сортом, а у весняно-літній період – ярим, ці якості не змішані та не гасяться один одним, а чітко регулюються довготою дня, що робить сорт виробничо надійним та передбачуваним.
Апробаційні ознаки: різновид еритроспермамуму. Кущ вертикальний. Вегетаційний період – 260 – 270 днів. Період яровізації 19 днів. Колосіння ультра раннє, дозрівання ультра скоростиглі.
• Колос: великий, середньої довжини (10-12 см), щільний, призматичний, восковий наліт слабо виражений, при дозріванні жовтий, не ламкий. Ости коротше колоса, середньої грубості, тонкі, забарвлення біле.
• Колоскова луска: середня, овальна, нервація слабо виражена. Зубець середній, у нижній частині колоса короткий, гострий злегка зігнутий. Плечо вузьке, сильно скошене. Кіль сильно виражений вщент.
• Корінь: коренева система потужна та мобільна, відмінно використовує потенційну родючість ґрунту.
• Колеоптиле: довге, що дозволяє закладати
насіння при сівбі на глибину 6-8 см. Це дає можливість не тільки дістати вологий ґрунт і отримати дружні сходи, але й підвищити зимостійкість таких посівів.
• Стебло: порожнисте, середньої товщини, міцне. Висота рослин 80-90 см, темно-зеленого, при дозріванні жовтого кольору. Форма куща щільна, прямостояча. Восковий наліт слабо виражений. Висота стеблестої цього сорту слабо реагує на континентальність клімату.
• Лист: темно-зелений, проміжної величини. Восковий наліт слабо виражений, опушення відсутнє.
Характеристики зерна:
(//bulletin-board.com.ua)
• сорт відноситься до групи сильних пшениць. Зерно містить 14,5-16,0% білка, 30-33% клейковини. ІДК – 70 п.п. Сила борошна 350 – 400 о. Об'єм хліба 100 г борошна 1200 см3. Загальна оцінка хліба – 9 балів.
• велике, довжина і ширина середньо виражені. Маса 1000 зерен 45-55 грам, забарвлення червоне, борозенка середня, основа гола, чубчик опушений.
• норма висіву : 4.5 – 5 млн. схожого насіння на 1 гектар (190-210 кг) залежно від вологозабезпеченості та строків сівби.
Особливості сорту з подвійною фізіологією розвитку (сорта 5-го покоління):
1. Ярова природа розвитку сорту дає можливість восени, при посіві, розвиватися швидше за інші озимі сорти і накопичувати високий відсоток цукрів, а озима природа розвитку Шестопалівки, при короткому осінньому дні, не дозволяє з осені переростати, виходити в трубку і витрачати цукру та харчування грунту, з осені, забезпечуючи економію поживних речовин та високу зимостійкість. Тому посівний матеріал не потребує раннього посіву.
2. Здатність сорту до фотоперіодизму забезпечує глибокий анабіоз протягом усієї зими. Не переростає з осені, не провокується в зимовий період підвищеними температурами і лише з 22 березня при відповідних температурах виходить зі стану спокою і знову розвивається швидко як яра пшениця, обганяючи у розвитку інші озимі сорти та в умовах Одещини 5-10 травня вибивається. Забезпечуючи травневий налив зерна, уникає літньої грунтової та повітряної посухи.
3. Сорт має короткий період яровізації 19 днів і високу зимостійкість.
4. Подвійна природа сорту дозволяє використовувати його у виробництві Південного Поволжя, Західного Сибіру та Північного Казахстану, де зимостійкість забезпечує збереження рослин, а скоростиглість формування та визрівання якісного зерна, за високої продуктивності.
5. Ультра раннє цвітіння та скоростиглість при дозріванні подовжує період наливу зерна, що дозволяє формувати велике та якісне зерно сильної пшениці, за рекордної врожайності.
6. Крупність зерна та колосу, а також вертикальний щільний стеблестий забезпечує лідерство за продуктивністю.
7. Сорт слабо реагує на попередників, що робить його універсальним та зручним у використанні.
8. Стійкий до вилягання та проростання на корені, а також має комплексну стійкість до всіх хвороб.
9. Незважаючи на те, що сорт відноситься до різновиду еритроспермамуму, він має велике зерно, відмінно вимолочується і формує 3-5 зерновок у колоску, які не обсипаються навіть при перестої стебластою.
10. Головний успіх високих урожаїв полягає у своєчасному, потужному підживленні азотом на початку весняної вегетації.
Насіння озимої пшениці ШЕСТОПАЛІВКА еліта — «Agrotorg»