Куузіку – чим корисна і як вирощувати.
Вирощую куузіку вже на протязі десяти років, та хотів би поділитися з читачами
досвідом про вирощування та використання цієї культури. Куузіку іде на корм всіх домашніх тварин та птиці. При цьому істотно збільшується їхня вага та надої
молока.
Куузіку – ця рослина яка на перший рік дає урожай коренеплодів а на другий –
насіння.
На зовні ця культура поєднує признаки своїх батьківських форм – коренеплоди окрузлоовальної форми похожі на брюкву, половіна росте в землі а половина назовні. А вершки напоминають листя
кормової капусти.
(//bulletin-board.com.ua)
Нвсіння схоже на насіння капусти. Вегетаційний період куузіку в середньому 115-150 днів, починають проростати при температурі мінус 2-3 градусів і безболісно переносять
весняні заморозки на поверхні грунту до мінус 6-7 градусів. Поосені листя та коренеплоди витримують зниження температури до мінус 8-9 градусів. Після таких заморозків рослина
повністю відновлює свої властивості та збереження в погребі або в буртах і зовсім не гніє.
Насіння висіваю безпосередньо в грунт в квітні місяці або попередньо вирощую розсаду в холодних розсадниках або парниках. Сію у вологий грунт. Відстань між рослинами в рядку 20 см а між рядками 40 см. Глибина вісіву 1,5 – 2,5 см. Подальший догляд полягає у своечасному видаленню бур,янів, розпушуванні міждурядь і боротьбі зі шкідниками зокрема чорною блошкою відразу після появи сходів і потім з інтервалом два тижні аж поки не з,являться 3-4 листочки. Коренеплоди також не погано ростуть і при відсутності дощів.
Помірі росту коренеплодів нижні листки можна зламувати та сікти на корм. До осені плоди виростають до 5-6 кг а при сприятливих умовах аж до 8 кг і більше.
У куузіку дуже багато корисних складових речовин – тому її ще використовуть для приготування таких страв як куузіку смажена, фарширована і тому подібне. Якісно впливає на серцево-судинну , опорно-рухому системи, покращун зір та сон.
Б.О. Карпич . т. 067-722-63-62.
Итальянский.