Слов'янка – український столовий сорт картоплі (Solanum tuberosum) середнього терміну дозрівання. Рослина висока, проміжного типу.
Головне стебло напівпрямостояче, бічні помірно розлогі, з великою кількістю зеленої маси.
Листя маленьке, відкритого типу, темно-зеленого забарвлення, зі слабкою хвилястістю по краях.
Віночок середнього розміру, фіолетово-блакитного кольору. Бульби Слов'янки овальної видовженої форми, іноді неправильної.
Шкірка частково червоного кольору, швидше за її можна охарактеризувати як світло-рожеву з фіолетовим відтінком.
М'якуш картоплі на зрізі має кремове забарвлення. Очі дрібні, неглибокі. Товарна врожайність хорошому рівні.
За підсумками державних випробувань, вона склала 181/334 ц/га, що можна порівняти зі стандартом Луговської та на 83 ц/га вище за показники Аспію.
Максимальна кількість була отримана в Курській області — з одного гектара зібрали 392 центнери бульб,
на 197 ц/га більше встановленого стандарту. Товарність на дуже високому рівні - 88-99%.
(//bulletin-board.com.ua)
Лежкість також відмінна – 95%. Смакові якості сорту дуже хороші. Бульбоплоди середньо розварені,
при термічній обробці не втрачають своєї форми, а також кольору, завдяки чому в готовому вигляді виглядають привабливо.
Найкраще вони підійдуть для смаження, і у фритюрі у тому числі фарширування, варіння, запікання, приготування супів, салатів та овочевих сумішей.
Для пюре цей різновид не особливо годиться. М'якуш має нормальну консистенцію, не водяниста і не сухувата,
у смаку присутні слабкі солодкуваті нотки. Зміст крохмалю 11,1-13,4%.
Слов'янка може рости на найрізноманітніших ґрунтах у різних кліматичних умовах.
Картопля має стійкість до золотистої цистоутворюючої нематоди, збудника раку.
За даними оригінатора, стійкий до вірусу скручування листя, зморшкуватої та смужкової мозаїки.
Слов'янка є одним із найкращих, смачних українських сортів.